Dan asfalterjev 2018

29. novembra 2018 je že tradicionalno potekal Dan asfalterjev v organizaciji Združenja asfalterjev Slovenije. Dogodek, že sedmi po vrsti, je bil organiziran na Dvoru Jezeršek na Zgornjem Brniku.

Na ta dan so se sestala vsa strokovna telesa, ki delujejo v okviru ZAS – Tehnični odbor, Sekcija za izobraževanje, Sekcija za hidroizolacije ter Odbor za zdravje, varnost in okolje. Na skupnem sestanku Tehničnega odbora ter Odbora za zdravje, varnost in okolje so bile s strani dr. Tušar Marjana, ZAG, predstavljene Tehnične smernice za tople asfaltne zmeri ter s strani Zvoneta Britovška, DRI upravljanje investicij, d.o.o., Tehnične specifikacije za prometno infrastrukturo.

Osrednji dogodek Dneva asfalterjev je  bil sestanek predstavnikov Odbora Podjetij in družb ZAS ter strokovna predavanja z naslednjo vsebino:

• Krožna analiza asfaltnih zmesi 2018 (dr. Marjan Tušar, ZAG)
  • Oprema za vgrajevanje asfaltnih zmesi in naprava za spremljanje temperature – digitalizacija pri vgrajevanju asfaltnih cest (Simon Operčkal, Kolektor CPG)
  • Alternativna hidroizolacija na premostitvenih objektih (Metod Zavodnik, HIPOX in Matjaž Gregorič, Lespatex)
  • Uporaba naravnega asfalta Uintatite za najtežje prometne obremenitve (Michael Leimer, Advanced Chemical Trading)

Dr. Marjan Tušar                                Simon Operčkal                   Matjaž Gregorič in              Michael Leimer

Metod Zavodnik

Sestanek Odbora podjetij in družb

Sestanka Odbora Podjetij in družb se je udeležilo več kot 50 predstavnikov odbora  ter drugih članov ZAS. Sestanek je vodil predsednik združenja Slovenko Henigman, kjer je bilo obravnavanih 10 točk dnevnega reda, med drugim informacija o doseženi proizvodnji asfalta za leto 2017, kakovosti asfalterskih del v letu 2018, mednarodno sodelovanje z EAPA in informacija o delavnici o dimenzioniranju voziščnih konstrukcij, ki je letos v skupni organizaciji slovenskega in češkega združenja ter OMV, potekala na Češkem. Udeležencem sestanka je novosti pri naročniku DARS predstavil Matic Poznič. Vsekakor se gradbenikom ni potrebno bati, saj so v pripravi številni novi projekti.

Ob koncu sestanka so bile podane pobude in predlogi za delo v prihodnje. Potrebno bo okrepiti vse naše aktivnosti in nadaljevati z začeto modernizacijo tako pri tehnologijah gradnje kot pri pripravi in kvalitetni spremljavi tako v laboratoriju kot na terenu. Po uradnem delu srečanja je sledilo skupno druženje.

Slika: Slovenko Henigman, predsednik ZAS