Evropsko asfaltersko združenje (EAPA) in Združenje asfalterjev Slovenije (ZAS) na skupnem sestanku, 21.11.2018 v Ljubljani

Sestanek Izvršilnega odbora EAPA (European Asphalt Pavement Association) je bil po letu 2003 ponovno organiziran v Ljubljani. Potekal je med 21. in 22.11.2018 v hotelu Radisson Blu Plaza v BTC-ju. V popoldanskem delu prvega dne sestanka je bilo organizirano tudi srečanju članov Izvršilnega odbora EAPA in članov Upravnega odbora ZAS.

Na strani EAPA so bili, poleg direktorja in generalnega sekretarja združenja, prisotni predstavniki nacionalnih združenj Danske, Velike Britanije, Nemčije, Madžarske, Francije, Češke, Španije, Hrvaške in Slovenije. S strani ZAS je bilo navzočih devet predstavnikov razširjenega upravnega odbora ZAS.

Slika: Srečanje članov Izvršilnega odbora EAPA in članov Upravnega odbora ZAS, 21.11.2018 v Ljubljani

Predsednik ZAS mag. Henigman je prestavil najnovejše dogajanje v slovenskem gradbeništvu in v slovenski asfalterski dejavnosti. Predstavil je tudi Zlato infrastrukturno investicijsko pravilo kot garant, da se ne bi ponovil propad gradbenega sektorja kot smo ga zabeležili v Sloveniji.

Tuji predstavniki so bili osupli nad podatkom, kakšen padec je dejavnost doživela v letih krize med 2010 in 2014, čeprav je bila kriza in padec dejavnosti tudi v številnih drugih državah. Predstavitev je zaključil v pozitivnem duhu, saj je proizvodnja asfalta v letu 2018 odlična, pozitivni pa so tudi trendi gradbene dejavnosti v prihodnje.