Twitter
English (UK)Slovenian (sl-SI)
Menu
  • 1
  • 2
  • 3

POROČILO: Mednarodni dan vzdrževanja cest IRMD, 5. april 2018, Gornja Radgona

Z rednim vzdrževanjem in kakovostno obnovo cest do čistejšega okolja

»Danes prvič praznujemo Mednarodni dan vzdrževanja cest IRMD – 2018, ki nosi moto »Vzdrževanje cest varuje okolje«. Z »dobrimi« cestami se v prvi vrsti izognemo nevarni in neudobni vožnji. Mnogo ljudi pa se ne zaveda, da lahko z redno kakovostno obnovo in tehnološko napredno nadgradnjo vozišč zmanjšamo porabo goriva in emisije CO2 ter tako poskrbimo za čistejše okolje,« je povedal predsednik Združenja asfalterjev Slovenije (ZAS) mag. Slovenko Henigman, ki verjame, da se našim cestam obeta svetlejša prihodnost. Na vse vidike pravilnega vzdrževanja cest so v slovenskem združenju asfalterjev opozorili na srečanju vodstvenega kadra cestno-gradbenih podjetij, ki je potekalo na sejmu MEGRA v Gornji Radgoni.


Mag. Slovenko Henigman, predsednik Združenja asfalterjev Slovenije.


»Vsi postopki, tako proizvodnja in transport kot tudi samo vgrajevanje asfalta, morajo biti zelo organizirani in usklajeni, da lahko dobimo dober produkt. Pri tem pa je vedno bolj pomembno tudi digitalno spremljanje vseh faz. Od napredne tehnologije in pravilne izvedbe del je odvisna kakovost asfalta,« je pojasnil Jörg Mehner, inštruktor proizvajalca gradbene mehanizacije nemškega podjetja Vögele. Predstavil je učinkovito vgrajevanje asfalta z digitalno vodenimi modernimi stroji, ki omogočajo temperaturno preslikavo ceste in lasersko vodenje, s čimer zagotavljajo enakomerne in čim bolj ravne vozne površine.


Jörg Mehner, inštruktor proizvajalca gradbene mehanizacije nemškega podjetja Vögele.


Trenutni trend vlaganja v razvoj cest, ki so bile v zadnjih letih zaradi pomanjkanja sredstev močno podhranjene, je pozitiven. V slovenskem združenju asfalterjev pričakujejo bolj intenzivno in pospešeno vzdrževanje cest, ki pa mora biti skozi daljši čas enakomerno. Zato je bila predlagana uvedba Zlatega infrastrukturnega investicijskega pravila, ki zajema stabilna sredstva in šestletni drsni plan. Takšen plan je bil lani sprejet in bo v primeru, da bo našel mesto tudi v vsakoletnem državnem proračunu, zagotavljal odpravo več kot 60 odstotnega slabega stanja naših državnih cest.Primož Petrič, član ZAS in prvi slovenski nosilec naziva Ambasador asfalta.

»Za učinkovito vzdrževanje cest bomo v prihodnosti potrebovali usposobljen kader, ki ga trenutno primanjkuje,« izpostavlja Primož Petrič, član ZAS in prvi slovenski nosilec naziva Ambasador asfalta, ki mu ga je lani podelilo združenje. »Z uporabo novih tehnologij se nam obeta svetla prihodnost. Pomembno je, da gojimo našo stroko, da se usposabljamo in se seznanjamo z novimi tehnologijami, ki so nam na voljo. To lahko storimo le z vzpodbujanjem in širjenjem pozitivnega virusa na naše zaposlene,« optimistično gleda v prihodnost Petrič. »Zagotavljam, da smo gradbinci pripravljeni, da damo vse od sebe in kakovostno izvedemo dela, ki so potrebna za nemoteno uporabo cest in udobje uporabnikov,« še dodaja Petrič.
Praktični prikaz sodobnega načina asfaltiranja ceste s tehnološko napredno opremo.

Ker se v združenju asfalterjev zavedajo, da je teorija premalo, so na sejemskem demonstracijskem prostoru pripravili tudi praktični prikaz sodobnega načina asfaltiranja ceste s tehnološko napredno opremo. »Kakovost cest je danes izjemno pomembna in bo še večja v prihodnosti, ko bodo samo-vozeči avtomobili potrebovali brezhibno cestno površino,« je zaključil Henigman.

Teoretičnega dela se je udeležilo 60 udeležencev, praktičnega prikaza na poligonu pa preko 100 obiskovalcev.

nazaj na vrh

Login or Register