Twitter
English (UK)Slovenian (sl-SI)
Menu
  • 1
  • 2
  • 3

Intervju: Razlogi, da nimamo takšnega asfalta kot Avstrijci

Zurnal24.si, 3. februar 2017
Avtor članka: Andrej Leban

Slovenko Henigman je predsednik Združenja asfalterjev Slovenije. Pravi naslov, da nam pojasni, ali slovenski vozniki po pravici bentimo nad kakovostjo asfalta. Odgovoril je tudi na vprašanje marsikaterega voznika, ki se veliko vozi po tujini - zakaj pri nas ni veliko drenažnega asfalta.


Foto: EPA/Zurnal24.si 

Asfalt. V teh dneh zelo mrzel, poleti peklensko vroč, ne glede na okoliščine pa udeleženci v prometu od njega zahtevamo, da je čim bolj raven, brez lukenj in da nudi najboljši oprijem. A za razmeroma enostavnimi zahtevami stoji zelo zapletena znanost, na katero vpliva marsikaj. Nemogoče je pričakovati, da bi v slovenskem okolju ceste asfaltirali s takšno hitro metodo, kot smo videli nedavno v videu iz Avstralije (oglejte si ga spodaj), saj bi bile posledice za voznike v Sloveniji porazne.

Slovenski asfalt ni slab, zagotavlja Slovenko Henigman, predsednik Združenja asfalterjev Slovenije, ki nam je razgrnil nekaj skrivnosti dobre ceste, o katerih se običajen voznik nikoli ne sprašuje.

Kakšne so poglavitne razlike med najbolj pogosto uporabljenimi asfaltnimi zmesmi glede na zakonitosti in tip v odvisnosti od vrste ceste?

Razlike v asfaltnih zmeseh so odvisne predvsem od prometnih obremenitev, ki jim je cesta izpostavljena. Bolj obremenjene so praviloma avtoceste, nekatere državne ceste, pa letališke steze ali območja pristanišč, skladišč in podobno. Asfaltne zmesi za te prometne površine morajo biti dovolj odporne tako pri visokih temperaturah poleti kot tudi pri nizkih pozimi. V teh primerih zato uporabljamo kakovostnejše bitumne, velikokrat tudi dodatke, v teh zmeseh pa se uporabljajo najkakovostnejše zmesi kamnitih zrn.

Preberi celoten INTERVJU>


Hitra metoda asfaltiranja ceste v Avstraliji:


Vir: Youtube

Pojasnilo Združenja asfalterjev Slovenije:
V Sloveniji površinske prevleke uporabljamo in je standardni postopek. ZAS je za tovrstni postopek izdal specifikacijo že leta 1996-98.

 

nazaj na vrh

Login or Register